Landbouw Vakbeurs verhuist

De Landbouw Vakbeurs verlaat de locatie Expo Assen (voormalige TT Hall) en verhuist voor de negende editie volgend jaar naar MartiniPlaza in Groningen. Aan de beurs nemen altijd meer dan 300 bedrijven deel en wordt door bijna alle boeren uit Noord-Nederland bezocht. Met ruim 26.000 bezoekers tijdens de laatste editie in Assen is het de grootste agrarische vakbeurs van Nederland. 

Optelsom
De organisatie, zo zegt grondleger en organisator  Gerard Stamsnijder, zag geen continuïteit in het verder exploiteren van de beurs in het Expo Assen. ‘Het was een optelsom van bedreigingen en kansen. In Assen was er geen verdere groei mogelijk. Voor het huisvesten van de beurs in de TT Hall moest deze al tegen hoge kosten uitgebreid worden met een tentenaccommodatie. Daarnaast waren er parkeerproblemen door een (te) drassig parkeerterrein. Dat parkeerterrein werkt prima in de zomerperiode, maar niet in een natte winterperiode.’

‘Een beurs is niet alleen een grote show van techniek’, vervolgt Stamsnijder, ‘maar ook een contact platform voor de gehele sector. Congressen, seminaars, bedrijfspresentaties en excursies lopen parallel met alle succesvolle beurzen. Expo Assen biedt hier geen enkele mogelijkheid toe, terwijl Martiniplaza deze opties wel kan aanbieden. Daarnaast heeft Groningen op cultureel gebied en entertainment veel meer te bieden dan Assen. Het uitgaansleven vormt in dit geval de spreekwoordelijke ‘wandelgangen’ voor informele contacten en overleg.’

Afspiegeling
Een vakbeurs volgens hem een afspiegeling van de dagelijkse economische situatie van een bepaalde sector. ‘Deze vrije marktwerking moet ook op uiting komen op een vakbeurs, dat is het enige bestaansrecht van een professionele vakbeurs. Bij verdere exploitatie van de Landbouw Vakbeurs in Assen kon de organisatie die garantie van onafhankelijkheid niet meer afgeven.’

Naast de normale kostenverhoging, werd het bedrijf achter de organisatie (AST Expo BV) volgens Stamsnijder geacht derden te laten mededelen in zeggenschap en winstdeling. ‘Met dat gegeven als bepalende factor in de te overeen te komen huur van de hal. Hierdoor zouden de kosten voor deelname teveel stijgen, waardoor er veel deelnemers zouden afhaken. Als één belangengroep bepalend is, zal dat altijd ten kostte gaan van andere (deelnemers)groepen. En uiteindelijk zal de concurrentie beperkt worden, waardoor de kans bestaat dat de boer te veel gaat betalen.’

Bestaansrecht
‘In het 35-jarig bestaan’, besluit Stamsnijder, ‘van de Landbouw Vakbeurs was juist het onafhankelijk organiseren van marktpartijen het bestaansrecht van deze beurs. Dat geldt uiteraard niet alleen voor een landbouwbeurs, maar voor elk beursconcept. Wij zien de toekomst van onze Landbouw Vakbeurs in MartiniPlaza Groningen dan ook met vertrouwen tegemoet.‘

De Landbouw Vakbeurs Groningen vindt plaats op 21, 22 en 23 januari 2020. De openingstijden zijn van 13.00 uur tot 22.00 uur en de beurs krijgt een jaarlijks karakter.